Upptäck kulturella värdet av att dricka vin

Alkohol och vin har spelat en viktig roll i nästan alla kulturer sedan stenåldern. I princip i alla civilisationer och samhällen har vin varit en del av kulturella, religiösa och sociala traditioner. Till att börja med hade egyptierna en avgörande roll i utvecklingen av vin och spridningen av denna tradition. På andra sidan jordklotet, i Kina, har det också funnits en lång historisk tradition av vindrickande. Även i forntidens Iran brukade vin konsumeras som en naturlig del i kosten. I takt med att nya vinframställningsmetoder utvecklades blev det möjligt för vanligt folk och till och med fattiga att dricka vin.

Redan tidigt i historien började människor inse hälsofördelarna av att dricka vin. Under medeltiden insåg benediktinerklostren att måttligt drickande av rött vin har flera hälsofördelar, exempelvis att det fungerar som ett botemedel mot olika sjukdomar och ökar livslängden.

Prova på prosecco

I dagens moderna samhälle finns det en stark vinkultur och många uppskattar inte bara hälsofördelarna, utan också själva smaken av vin. En varm rekommendation är att prova på det mousserande vinet prosecco som har en fruktig smak av citrusfrukt, gröna äpplen och päron.

Prosecco är ett perfekt inslag i festliga sammanhang och högtider på grund av dess speciella karaktär. Denna kategori av vin karaktäriseras framförallt av bubblorna och det är också bubblorna som särskiljer olika typer av proseccoviner. Till exempel kallas det för frizzante när bubblorna är lätt pärlande och spumante när bubblorna är kraftiga. Genom att dricka detta utsökta vin kommer du att få smaka på kulturen i hjärtat av provinsen Udine i Friuli-Venezia, som ligger på gränsen mellan Slovenien och Österrike.

Faktum är att kullarna där druvorna till prosecco odlas på är världsberömda då de sedan juli 2019 ingår UNESCO:s världsarvslista. Så tveka inte att göra en beställning på vinoteket.se som har ett enormt utbud av detta mousserande vin, exempelvis Tenuta di Rico Prosecco för endast 99 kronor!