Starta ett företag i kulturbranschen

Sysslar du med något område inom kultur kommer du förmodligen förr eller senare stå inför att starta ett företag. Det går att lösa fakturering och annat på andra sätt, men det finns många fördelar du kan få med att ha ett företag.

Ekonomin måste inte vara en mardröm

Det som gör att flest verkar ta steget att starta ett företag inom kulturbranschen är ekonomin. Bokföring kan verka avskräckande, men det finns kurser där du lär dig grunderna, och en bra revisor kan anlitas för att ta hand om det som känns övermäktigt att klara själv.

Om du behöver ett startkapital för att komma igång kan du välja ett av de lån till företag som erbjuds av långivare. På det sättet får du lite utrymme för att komma igång innan hela ekonomin måste hänga på vad du lyckas dra in. Det är inte alltid så lätt att få lån till ett nytt eller ett litet företag, bankerna verkar till exempel hellre vilja ha kunder som lånar mer och som de litar på att de kommer finnas kvar över tid. Men det finns andra långivare som är inriktade på företagslån just till nya företag, och som gärna hjälper dig att hitta en lösning som passar.

Att använda lån för att ge företaget en bra start eller en chans att växa kan verka riskabelt, men det är ett bra sätt att ge dig ekonomiskt utrymme.

Mer till dig

En fördel du får om du startar ett företag är att mer pengar kommer gå till dig. Om du till exempel löst ekonomin med att använda ett egenanställningsföretag betalar du ju avgifter till dem så de får en liten del av allt du tjänar. Det blir också lättare att göra avdrag på de kostnader du har, och du måste inte betala moms på allt du köper till företaget. Sammantaget blir det mer pengar över till dig, och mindre som går till avgifter.