Varför är filosofi inte populärt längre?

Det är värt att precisera frågeställningen i rubriken. Filosofi är ett ämne som du egentligen inte kan komma undan. Slutsatser från filosofin genomsyrar i någon mån allas vardag. Hur vi byggt upp vårt samhälle och livsreglerna vi lever efter bygger på filosofiska antaganden. Med det sagt är filosofiska frågeställningar inte nödvändigtvis någonting vi alla går runt och funderar över.

Däremot är skor någonting de flesta av oss funderar på, åtminstone några gånger per år.

Med ett par Tamaris skor på fötterna är du förberedd inför det mesta livet skjutsar åt ditt håll. Skor från Tamaris är stilrena och funktionella, passar lika bra på en formell arbetsplats som på söndagsutflykten.

Hur många filosofer som är aktiva idag kan du nämna vid namn? Oddsen är att du inte känner till någon, och om du gör det är de förmodligen inte särskilt många. Om jag säger namnen Sartre, Focault, Derrida, Camus så känner du förmodligen igen några av dem. Kanske vet du också att de var aktiva under 1940-1970-talen. Idag figurerar de mest framstående filosoferna i små vetenskapliga tidskrifter och diskussioner som följs av de mest intresserade. De nämnda namnen var dock allmänt kända publika intellektuella, varav en del av dem relativt ofta till och med syntes i TV.

Skillnaden till viss del en illusion

Till viss del består skillnaden mellan nu och då i en slags illusion som uppstår när vi tittar på saker i backspegeln. Sartre är idag mest känd som filosof och en av existentialismens mest framstående teoretiker. På sin tid var han dock till stora delar känd som dramatiker och författare, och det var mestadels i den rollen han syntes i publika sammanhang. Focaults synliga profil i dåtida media hade liknande mekanismer. I hemlandet Frankrike var han främst känd som debattör och kritiker. Att han under sin levnad blev såpass känd som han blev beror på att han var duktig på att paketera sina ibland kontroversiella åsikter på ett sätt som nådde igenom bruset. Precis som de akademiker som idag når igenom mediabruset med andra ord.

Men inte helt och hållet…

Med det sagt finns det kanske någonting i vår tid som blivit mer antiintellektuellt. I en tidigare era var det inte alls ovanligt att talkshows i USA hade novellister, filosofer och journalister som gäster. Varför det är så går bara att spekulera i. Kanske är det en konsekvens av en ökande specialisering där akademiker idag typiskt ägnar sig åt smalare ämnen. Det verkar i vilket fall som att färre filosofer och samhällsteoretiker är villiga att titta på stora historiska skeenden än förr. Hur det än ligger till får man till slut kanske ta fasta på det enkla filosofiska faktumet att trender kommer och går samtidigt som filosofin består.