Skärgården är en stor inspirationskälla för konstnärer. Bruno Liljefors byggde en egen ateljé på Bullerö. Anders Zorn och Albert Engström var ofta förekommande gäster på denna lilla ö ute i havsbandet och det finns gott om både konstverk och texter från denna grupp. August Strindberg är en annan kulturpersonlighet som inspirerats och Hemsöborna är nog känt för de flesta svenskar. Övärlden har också inspirerat mången musiker. Välkända exempel på svensk musik är exempelvis nationalskalden Evert Taube med sina visor från ost- och västkust. I skärgården finns även så kallade stipendiatbostäder där lovande kulturarbetare kan få chansen att bo under några veckor helt bortom civilisationens brus och skapa i total närhet till natur och hav.
Den gamla skärgårdsbefolkningen
Befolkningen försörjde sig i forna tider som fiskebönder med små tegar, en ko och kanske några får, plus att männen i familjerna låg ute på fiske under långa perioder. På bland annat Möja tog jordgubbsodlingen över en bit in på nittonhundratalet och Möja är än i dag berömt för sina jordgubbar trots att ingen längre odlar dem till försäljning. I gamla hembygdsmuseer på öarna går det att ta del av denna gamla skärgårdskultur genom såväl gamla verktyg och redskap som genom en gedigen samling skrifter.
Fortfarande har skärgårdsbor ofta flera yrken parallellt. Varv, båtbygge, sjötransport, fastighetsservice, snickeriarbete, byggstädning vid nybyggen och mycket annat kombineras ofta med turistverksamhet sommartid. Många fritidshusägare värnar den gamla skärgårdskulturen, sång, dans och miljömässigt. Föreningar driver museer och underhåller gamla båthus och träbåtar.
Rivningsfynd och gamla mynt
Det finns många gamla sjöbodar och ladugårdar på skärgårdens öar. En del bebott, annat bara använt som uthus. Då och då byggs det om eller nytt på gamla hemman. Då kan det hända att det dyker upp en del fynd av olika betydelse. Förr hände det att man i samband med byggen placerade ett mynt under tröskeln för att motverka onda krafter. Det är också en form av kultur.