Kultur i Sverige

Det är svårt att säga exakt vad som är kultur i Sverige. Detta beror på att landet har influerats av flera andra länder och kulturen där. Det finns dock delar som man kan räkna som helt svenska, ibland måste man dock ta en titt på historien och hur det var förr för att hitta allt som är helt svenskt. När man tar en titt på litteraturen, musiken, film och så vidare finns det en hel del man kan nämna när man pratar om kulturen i Sverige.

Svenska konstarter

Den svenska litteraturen påstås ha börjat med runristningarna. De är skrivna på urnordiska, vilket är språket som talades i Norden år 150 till 800 e.Kr. Därefter har litteraturen utvecklats en hel del. En mycket välkänd svensk författare är Astrid Lindgren som skrev Pippi Långstrump och Ronja Rövardotter, för att nämna ett par.

Man kan säga att det finns tre musikaliska fenomen som är helt svenska. En av dessa är nyckelharpan, vilket är ett stråkinstrument. Det andra fenomenet är ett sångsätt som heter kulning och det går att förklara som en vokal vallmusik. Det tredje fenomenet är dansbandsmusik, vilket är en sorts musikgenre.

På Sveriges filmscen finns det flera filmer, skådespelare och regissörer som har blivit internationellt kända. De tre största regissörerna är Ingmar Bergman som gjorde sitt genombrott på 1950-talet och belönades med en Oscar två år i rad på 60-talet för bästa utländska film, Victor Sjöström som hjälpte till att göra den svenska filmen internationellt känd och Lasse Hallström. Den sistnämnda är en av de regissörer som dykt upp på senare tid och har arbetat med filmer som Mitt liv som hund.