Kultur i Spanien och Portugal

Spaniens kultur är mångsidig och har under flera tusentals år formats av olika konungariken. Exempel på vad som hjälpt att forma kulturen i landet är de antika grekerna, romarna, och fler som bosatte sig i Spanien. En annan viktig faktor som hjälpt att forma landet är religionen, och då framför allt kristendomen.

Spansk musik, litteratur och konst

Spanien har en väldigt livlig musik med en blandning av olika genrer. Det finns allt från traditionell klassisk musik till mer moderna genrer, musikstilen varierar lite beroende på var i landet man befinner sig. Andalusien är en region i landet som är mest känd för sin flamencomusik och även dans som innehåller den seguidilla stilen, Katalonien däremot är känd för rumbamusik och givetvis dansstilen. Besöker man Valencia är det främst Jotamusik som gäller.

Litteraturen i Spanien har en historia som går flera hundra år tillbaka i tiden. La Celestina är en av Spaniens mest populära verk. Den skrevs av Fernando de Rojas och anses vara det bästa spanska exemplaret på spansk litteratur.

Förutom musik, dans och litteratur har Spanien även en fantastisk konstscen. Några spanska artister som är kända över hela världen är Salvador Dali, Juan Gris, Antoni Tapies och Joan Miro. En av de allra mest kända konstnärerna är dock Pablo Picasso. Förutom vackra målningar har han även skapat fantastiska skulpturer, ritningar och keramikverk. Trots att det är möjligt att se konstverken i flera olika länder är det på museer i Spanien som man får den bästa blicken in i spansk kultur.

Kulturen i Portugal

Portugal är ett land som gränsar till Spanien och trots att kulturen påminner väldigt mycket om den spanska har de självklart sin egna kultur. Det finns en rad med kända författare, artister och konstnärer som kommer från landet. Några av dessa är:

Luís de Camões som var en portugisisk författare som föddes år 1524. Han skrev en mängd med lyrik och dramatik och anses vara Portugals nationalskald. Han har många gånger blivit jämförd med andra kända författare, som Dante, Homeros och Vergilius.

Maria Helena Vieira da Silva föddes 1908 i Lissabon och blev känd för sina abstrakta konstverk. Trots att hon var född i Portugal spenderade hon en stor del av sitt liv i Frankrike.

Joaquim de Almeida är en portugisisk skådespelare som föddes 1957. Han anses vara en av landets främsta skådespelare och har medverkat både i filmer och teater i flera länder. Han flyttade dock till USA där han fortfarande bor idag.