Kultur i Grekland

Grekland är ett land som är mycket stolt över sin kultur. Kulturen är dessutom en spegling av att landet befinner sig precis mellan väst och öst. Den grekiska kulturen består dessutom av en hel del traditioner, maträtter, språk och självklart konst, musik, film och litteratur.

Traditioner i Grekland

Grekerna har en rad med intressanta och detaljerade traditioner. En av dessa är bröllopsceremonin, vilken börjar med att brudparet får varsitt tänt ljus. Sedan placerar prästen ringarna på parets fingrar på höger hand. Anledningen till varför höger hand används istället för vänster beror på att man enligt ortodox tro ska använda samma hand som man gör korstecknet med. Under ceremonin ska man dessutom ha en kröning. Bröllopsparet får en krona på huvudet som är gjord av antingen myrten eller olivkvistar. Efter att vigseln är klar ska paret gå tre varv runt bordet och därefter fortsätter bröllopet med en riktig fest.

En annan tradition som är intressant är att namnsdagen har större betydelse än födelsedagen i Grekland.

Film och musik

Den grekiska filmen har en lång historia, men om man tar en titt på dagens filmindustri i landet räknas filmen Safe Sex, som hade premiär 1999, som en av de mest framgångsrika. År 2003 blev dock filmen Politiki kouzina en av de större succéerna. Filmen drog in över 12 miljoner euro.

Musiken i landet har många influenser både från de västerländska delarna av världen, men även från östra delarna. I alla delar av Grekland är det möjligt att höra olika folksånger. Den moderna grekiska musiken handlar många gånger om motståndet mot diktaturen samt om frihetslängtan. Men även om hjärta-smärta, precis som musiken i många andra länder. George Dalaras är en av de grekiska artisterna som har sålt mest musik.

Litteratur och konst

Kóstas Mourselás är en av Greklands mest kända författare från modern tid. Färgat rött hår är en av Mourselás mer kända romaner som skrevs under 90-talet. Romanen gjorde stor succé och har översatts till ett flertal andra språk. En annan känd författare från Grekland är Vasilis Vasilikós som skrivit över 100 böcker. Namnet på den mest kända boken från Vasillis Vasilikós är Z, och den skrevs under 60-talet.

Det finns mängder av konst som härstammar från Grekland. Under antiken producerades en stor mängd med konst i landet och det kom till att bli en av de största influenserna för konsten som skapades framöver i Europa. Skulle man vilja uppleva modern grekisk konst rekommenderas det att man besöker ett museum, helst i Grekland. Ett tips är att man besöker det Nationella konstgalleriet som finns i Aten ifall man besöker landet. Det finns också platser att besöka ifall man är intresserad av att se riktig klassisk grekisk konst och inte endast modern.