Kultur i Ecuador

I sydvästra Sydamerika finns det ett litet land/stat som heter Ecuador. En unik sak med Ecuador är hur de etniska grupperna är uppdelade. Det finns nämligen inga bestämda kriterier, de flesta får välja själv vilken grupp de tillhör, vilket gör att de flesta bestämmer sig för att “tillhöra” grupperna med högst status. Landet har lite över 16 miljoner invånare och det har en intressant kultur full med konst, musik och litteratur.

Konst

År 1919 föddes Osvaldo Guayasamín som kom till att bli en av landets mest kända konstnärer. Han skapade både muralmålningar samt serier av dukar som tillhörde ett och samma tema. En annan känd konstnär från Ecuador är Osvaldo Viteri. Viteri var bland annat känd som en skicklig tecknare samt att han utvecklat en konstnärsform som påminner lite om den kinesiska kalligrafin. Eduardo Kingman är också en av de mer kända konstnärerna som kommer från Ecuador. Han var känd över hela världen och hade flera utställningar i Paris, San Francisco och Mexiko för att nämna några platser.

Musik

Alla länder har musik som ger en inblick i landets kultur och Ecuador är inte annorlunda. En av Ecuadors musiklegender är Julio Jaramillo som föddes 1935 i Guayaquil. En av hans mest kända låtar var Nuestro Juramento som dessutom låg på Jaramillos mest sålda skiva.

Jaime Guevara är en annan känd artist från Ecuador. Han föddes 1955 och började uppträda som artist på 70-talet. Många i landet anser att Jaime Guevara är Ecuadors svar på Bob Dylan. Hans låtar handlade om allt från militärtjänstgöring till ungdomligt uppror.

Litteratur

Ecuadors mest kända författare är Jorge Icaza. Han föddes 1906 och tillhörde de så kallade indigenistas, en grupp som tog en stark ställning för ursprungsbefolkningen. I sitt författarskap skriver han bland annat om den brutala exploateringen och om förtrycket av ursprungsbefolkningen.